Ensomhed – en følelse de fleste mennesker kender

Af Psykolog Mette Akselsen, Dit Psykologhus

Har du mon nogle sinde prøvet at føle dig ensom?

Hvis ja, så er du langt fra alene.
Ensomhed behøver ikke betyde, at du ikke har andre mennesker omkring dig. Da ensomhed er en følelse, kan du sagtens føle dig ensom, selvom du har en familie eller gode venner omkring dig. Der kan være utrolig mange grunde til, at du føler dig ensom. Uanset hvad der udløser ensomheden, forbindes den ikke med at være en behagelig følelse.

Hvordan føles ensomhed egentlig?

Det kan være svært at beskrive en følelse. Ensomhed kan nok beskrives som følelsen af at være adskilt og/eller socialt isoleret fra andre mennesker enten fysisk eller blot mentalt. Det kan være, at du er fysisk alene, og dermed føler du dig ensom. Du kan også mentalt føle dig alene, hvis du går gennem noget i dit liv, som de mennesker omkring dig ikke anerkender, forstår eller tager del i. Føler du dig ikke forstået, værdsat eller forbundet med andre mennesker, opstår følelsen nemlig også.

Hvis du over en længere periode føler dig ensom, kan dette dog medføre en række symptomer, du kan være opmærksom på.

Symptomerne på at være ensom i en længere periode kan være:

 • Følelse af tomhed
  Du kan begynde at opleve en indre tomhed, også når du er sammen med andre
   
 • Manglende interesse eller glæde
  Måske er du begyndt at miste interessen for de aktiviteter, du før plejede at nyde. Måske du også begynder at føle mindre glæde ved de aktiviteter, du deltager i. Dette kan ofte medføre, at du begynder at trække dig mere fra sociale aktiviteter. Dette er med til at fastholde ensomheden.
   
 • Søvnproblemer Måske kan du have svært ved at falde i søvn, eller måske sover du dårligere og har opvågninger i løbet af natten.

 • Selvværdsproblemer 
  Du kan opleve, at du begynder at tvivle på dit eget værd.

 • Angst og depression
  Er du ensom i en lang periode og føler dig påvirket af dette, kan ensomheden udløse symptomer på angst og/eller depression.
  Læs mere om angst her
  Læs mere om depression her

 

Psykologhjælp til dig, som har været ensom længe – og måske udviser ovenstående symptomer

Hos Dit Psykologhus tager vi alle dine følelser alvorligt – også din følelse af ensomhed. Vi kan hjælpe dig med at identificere årsagerne til ensomheden, og hjælpe dig med at udvikle strategier til at håndtere den.

I et individuelt terapiforløb vil vi typisk udforske dine dybere følelser og tanker, hjælpe dig med nye måder, du kan være med dine tanker og følelser på samt hjælpe dig med at udvikle dine sociale færdigheder.

Kontakt psykologerne i Dit Psykologhus i Aarhus

Det er gratis og uforpligtende. Find vores kontaktinformationer her eller skriv til os via denne formular.

Telefon: 61 47 49 40 – Email:

Spam-kontrol - Svar venligst på dette regnestykke